I would like to ask you to sign up with the Best Hosting and read more web hosting reviews.

Verslag Bezoek RAC Aan Zoetermeer

Tekst: Paul Kuster (RAC)
Foto's: Paul Kuster (RAC) en Peter Greve (HGOS)
Datum bezoek: 20/06/2014

Ter inleiding:

Ook dit jaar werd door de Rotterdamsche Aero Club weer een 04 mei Memorial Flight uitgevoerd wat wij als R.A.C. formatie team leden elk jaar weer als een grote eer ervaren. Gedurende 4 avonden werd er dan ook weer flink geoefend om een strakke maar vooral veilige vlucht te kunnen maken, dit alles onder de bezielende leiding van Kees in ’t Veld. Dit jaar hadden we bij de training meevliegende gasten uit Zoetermeer. Henk Cruijssen had deze mensen uitgenodigd met een persoonlijke reden.

Ter info:

Zoals de ingewijden weten vliegen we elk jaar op de 4e mei eerst naar Steenbergen over het graf van Guy Gibson (Squadron Leader Royal Air Force Dambuster 617e Squadron) en dan vervolgen we onze RAC memorial flight door het overvliegen van twee verzetsmonumenten te weten: de Oude Dijk in Rotterdam en bij de Irene-brug over de Rotte in Hillegersberg-Rotterdam. Daarna wordt sinds al vele jaren, op speciaal verzoek van het 4 mei Comité en de Burgemeester, over het monument in het Wilhelmina park te Zoetermeer gevlogen. In Zoetermeer, bij de Oude Kerk aan de Dorpsweg, liggen de graven van John E. McCormick een boordschutter van een Amerikaanse B24 Liberator Bomber (call sign: Jolly Duck) en een Verzetsman J.L. van Rij. Ieder jaar worden de gevallenen uit de WW2 en speciaal deze twee mensen, herdacht bij de 4 mei Herdenking in het Wilhelmina Park. De plaatselijke scouting is genoemd naar John E. McCormick (J.M.C.)

De uitnodiging:

De algehele Coördinatie van alle evenementen in Zoetermeer staat onder leiding van Mv. Ellie Meijer die werkzaam is op het Stadhuis van Zoetermeer. Dat deze vrouw haar vak verstaat blijkt wel uit het organiserend talent die zij, o.a. voor de 4 mei herdenking, laat zien. Als blijk van dank wilde zij ons dit jaar eens wat van de geschiedenis achter John E. McCormick ter plaatse laten zien in Zoetermeer en omgeving. Samen met het Historisch Genootschap “Oud Soetermeer” in naam van Ton Vermeulen en Maarten Havinga / Sylvan Staub van de Jolly Duck groep, hebben ze ons als RAC Team een geweldige dag aangeboden.

De ontvangst in ‘t Oude Huis aan de Dorpsstraat Nr. 7 was erg gezellig en informatief. Nadat ons enthousiasme bij het zien van de opgegraven delen van de B24 Liberator enigszins in rustiger vaarwater kwam kregen Maarten Havinga en Sylvan Staub eindelijk het woord. Onder het genot van gebak en koffie gaven zij een uiteenzetting over al hun research werk naar de volledige geschiedenis van de noodlanding van de B24 Liberator en zijn crew. De hoeveelheid informatie die beiden heren reeds hebben verkregen, grenst bijna aan het onmogelijke. Tevens werd in een aparte zaal een film getoond, die gemaakt was uit de Spitfire. Dat was gebruikelijk als men doelen aanviel om te bewijzen dat de doelen vernietigd waren. Die camera´s zaten in de vleugel. Het is natuurlijk best wrang dat op dat moment de kinderen in het wrak van deze Liberator aan het spelen waren. Maarten en Sylvan hebben als enige ook toestemming om op de crash locatie te zoeken naar onderdelen van het vliegtuig. Dit puur uit piëteit voor de slachtoffers en hun familie en met als uiteindelijk doel een permanente tentoonstelling te maken voor Zoetermeer. Het is een prachtig doel wat zij nastreven zonder enig eigen belang! Na dit voor ons zeer interessante deel van de dag werd besloten om per fiets de daadwerkelijke crash site in de Geertpolder te bezoeken. De fietsen werden door diverse mensen van huis meegenomen en een paar werden geritseld bij familie. De fietsen waren ook benodigd om het gehele zogenaamde “vlucht-traject” van de bemanning vanaf de crash site van John E. McCormick ook te laten zien.

Bij de crash site van de B24 Liberator `Jolly Duck`aangekomen werd een interessant verhaal door Maarten en Sylvan verteld over de gevlogen route en noodlanding van het vliegtuig. De huidige eigenaar van de boerderij had toestemming verleend om door zijn weiland te mogen lopen. Dit alles was reeds geregeld door de beide heren. Zelfs de huidige boerin had naast heerlijke koffie gezorgd voor een klein stuk historie wat hun in bezit hadden. Het was een groot onderdeel van het vliegtuig en veel kranten info van die tijd. Zelfs bidprentjes van slachtoffers kon zij laten zien. Bij de crash zijn een aantal burgers omgekomen op de plek van de boerderij.
Daarna werd de fietstocht voortgezet. De route die door Maarten en Sylvan werd gereden is exact de route die John E. McCormick te voet heeft afgelegd nadat hij de crash had overleefd. De gehele crew heeft de crash overleefd maar ze zijn in verschillende richtingen gevlucht voor de Duitsers. We kwamen langs de Hoeve Voorzorg en het safe-house aan de Molenstraat in Zoetermeer. Vanuit dit huis is John E. McCormick door het verzet naar een jachthuis in Zevenhuizen gebracht om aldaar de bevrijding af te wachten. Zoals de geschiedenis ons leert is John E. McCormick uiteindelijk tijdens een hevig vuurgevecht met de Duitsers aldaar neergeschoten en overleden. Na deze interessante fietstocht werd besloten om de dag af te sluiten met een etentje en wel bij de Griek in het Stadshart van Zoetermeer. Daar was het erg gezellig en konden we de droevige verhalen even laten voor wat het was. Ook mv. Helga Maaijen-Top, redacteur van de Gemeente Zoetermeer was reeds gearriveerd.

Een leuke anekdote over onze Griekse avond en Ellie Meijer maakt dit verhaal compleet. Aangezien Ellie Meijer ook over de budgetten van de Gemeente Zoetermeer gaat voor allerlei evenementen moest zij deze kennis ook aanwenden bij het afrekenen van de verschillende menu’s van zo’n 11 mensen, pinnen is immers dan onmogelijk. Om de Griekse eigenaar uit de economische crisis te helpen werd dus contant geld verzameld. En Ellie controleerde dit terdege voordat zij het in belang van de Griekse gemeenschap, overhandigde. Het leek wel een avond voor het goede doel met al dat geld op tafel.


Bij deze willen wij:
Ellie Meijer; Helga Maaijen-Top; Maarten Havinga; Sylvan Staub en Ton Vermeulen hartelijk danken voor de interessante en gezellige dag in Zoetermeer. Namens alle leden van het Formatie Team Memorial Flight van de Rotterdamsche Aero Club.

Free Joomla 1.7 Templates designed by College Jacke